Europski san (Hrvatski)

Ruta 2016 Trst – Sarajevo

Ove godine, kada dođe vrijeme da se ponovo okupimo kao jato i pokrenemo našu malu nomadsku republiku, pješačit ćemo po Balkanu. Naše putovanje započet će u Trstu, ispred Risiere (mjesta na kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni užasi, klaonice i koncentracijski kampovi za političnke zatvorenike i Židove na putu za kampove smrti u centralnoj Europi) i završit će se u Sarajevu gdje je nastala iskra koja je pokrenula Prvi svjetski rat i koje je stradalo za vrijeme posljednjih ratnih sukoba koji su se odigrali na Balkanu.

Šetnja 2016 biti će putovanje s ciljem da se povežu ova dva razorna rata, rođena na našem kontinentu s najnovijim ratovima koji su se tamo dogodili, da pokažemo da je lako čuvati ih u tajnosti, kao nekakvu tamnu stranu europske duše, ali možda upravo ovi događaji budu predviđanja onoga što će se na našem kontinentu događati u godinama koje dolaze, ukoliko se nešto drastično ne promijeni.

Ovo novo putovanje započet će 5 lipnja ali će se sudionici sastati dan ranije u Trstu, na javnom okupljanju prije polaska. Dolazak u Sarajevo planiran je za 4 srpnja. Nakon nekoliko dana odmora u gradu, sudionici koji to žele, moći će se pridružiti maršu za mir Bosanske asocijacije, koji će se završiti u Srebrenici.

Namjera i duh ovog putovanja je da nas podseti na to što to tinja u srcu Europe, koja, čini se, nije izvukla pouku, pa se ponovo suočava sa starim duhovima i demonima. Želimo da se podsjetimo da se ne smijemo zavaravati da se ono što se dogodilo neće i ne može nikada ponoviti, već da je to strašna, sveprisutna mogućnost, ako današnja Europa, uzdrmana tenzijama, koja mora učiniti više da se izbori s novim formama totalitarističkog terorizma, ne uspije promijeniti kvalitetu političkog jedinstva, viziju kojoj teži i da se uzdigne iz pepela.

Ako ostane taoc straha, koji vješto hrane političke snage i beskrupulozni cinici  koji se uzdignu u ovakvim vremenima i koji zagovaraju da je pobjednička strategija u borbi protiv terorizma kriminal čitave populacije, umjesto uporne, inteligentne borbe, bez podcjenjivanja.

Ako ove podjele i slabosti stvore nesklad i praznine one mogu biti popunjenje samo porastom apetita za moći. Ako ostane taoc nacionalnih interesa i ekonomske i financijske tiranije postat će slaba točka svijeta, umjesto kontinenta na kojem bi se trebalo stvoriti nova šansa za život. Da li vjerujete da možemo regulirati na val migranata koji bježe od rata i siromaštva, podizanjem zidova na prenaseljenoj, pregrijanoj i iscrpljenoj planeti koja zbog sljeposti i pohlepe naše vrste i njenih dominantnih struktura ide prema kolapsu.

Ovo je manifest koji animira novu putanju i pokreće naša stopala, da bi se iz utrobe Europe rodio europski san, nova Europa. Tražimo kontakte i sudionike organizacija kako u Italiji, tako i u drugim zemljama, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Ne da samo riječima već i blizinom naših tijela, umova i srca pokažemo da je drugačija Europa moguća i da mnogi od nas već njoj i teže.

Svako tko želi da nam se priključi na ovom putu i u ovom snu, prema svojim mogućnostima, može nas kontaktirati da bi dobio potrebne informacije.

repubblicanomade@gmail.com

Vidimo se u Trst.

Vidimo se u Sarajevu.

(Traduzione di Martina Štrkalj)

Condividi > Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on RedditEmail this to someonePrint this page