Evropske sanje

Popotovanje 2016 – Trst – Sarajevo

Ko bo napočil čas, se bomo združili in se podali na pot čez Balkan. Naša pot se bo začela v Trstu pri Rižarni (gledališče grozot, storjenih med drugo svetovno vojno, klavnica in koncentracijsko taborišče za politične zapornike in Jude, napotene do taborišča smrti Vzhodne Evrope) in se bo končala v Sarajevu, kjer se je zanetila iskra prve svetovne vojne in kjer so se dogajale vojne grozote v zadnji vojni.

Popotovanje 2016 bo združilo vse grozote vojn, ki so nekako skrite v dnu duše Evrope, ampak se lahko prav hitro spet pojaviijo, če ne bo prišlo do radikalnih sprememb.

Popotovanje se bo začelo 4 juni popotniki pa se bomo zbrali že 5 juni  v Trstu na sestanku pred odhodom. Načrtovan prihod v Sarajevo je 4 julija. Po nekaj dneh počitka v Sarajevu se lahko popotniki, ki želijo, podajo še na mirovni shod, ki se bo končal v Srebrenici.

Namen in smisel te poti je, da se spomnimo, kaj še vedno tli v srcu Evrope, saj nas vse grozote očitno niso naučile lekcije. Spomnili se bomo, da vse, kar se je dogajalo, ni bilo nekaj nenavadnega in da obstaja strašna in vedno prisotna možnost, da se vse kaj kmalu ponovi. Današnja Evropa se mora zavedati, da moramo začeti ukrepati proti totalitarističnemu terorizmu, se izviti iz objema strahu, se upreti nacionalnemu egoizmu, gospodarski in finančni tiraniji ter tistim, ki nas imajo za talce.

Če bomo migrantsko krizo reševali s postavljanjem nepotrebnih ograj na našem pregretem,  prenaseljenem in izčrpanem planetu, nas to vodi v propad. Iz tega izhaja naša motivacija, razviti novo Evropo. Prizadevali si bomo za stike in sodelovanje tako s pohodnimi organizacijami, kot tudi s kulturnimi društvi iz Italije in drugih držav preko Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine. Ne izkazujmo naše zavzetosti samo z besedami, ampak tudi z bližino našega telesa, uma in srca ter se odpravimo na pot proti novi Evropi, ki nam je dostopna.

Vsi, ki se nam želite pridružiti, po svojih željah in zmožnostih, lahko stopite v stik z nami in dali vam bomo vse informacije.

repubblicanomade@gmail.com

Se vidimo v Trst!

Se vidimo v Sarajevu!

(Traduzione di Nina Primožič)

Condividi > Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on RedditEmail this to someonePrint this page