Evropski san (превод на српски)

Ruta 2016 Trst – Sarajevo

Ove godine, kada daođe vreme da se ponovo okupimo kao jato i pokrenemo našu malu nomadsku republiku, pešačićemo po Balkanu. Naše putovanje započeće u Trstu, ispred Rižarne (mesta na kome su za vreme Drugog svetskog rata počinjeni užasi, klanice i koncentacionog kampa za političnke zatvorenike i Jevreje na putu za kampove smrti u centralnoj Evropi) i završiće se u Sarajevu, gde je nastala iskra koja je pokrenula Prvi svetski rat i koje je stradalo za vreme poslednjih ratnih sukoba koji su se odigrali na Balkanu.

Šetnja 2016 biće putovanje sa ciljem da poveže ova dva razorna rata, rođena na našem kontinentu sa najnovijim ratovima koji su se tamo dogodili, da pokažemo da je lako čuvati ih u tajnosti, kao nekakvu tamu stranu evropske duše, ali možda upravo ovi događaji budu preskazatelj onoga što će se na našem kontinentu dešavati u godinama koje dolaze, ukoliko se nešto drastično ne promeni.

Ovo novo putovanje započeće 5 jun.  ali će se učesnici sastati dan ranije u Trstu, na javnom okupljanju pre polaska. Dolazak u Sarajevo planiran je za 4 jul. Nakon nekoliko dana odmora u gradu učesnici koji to žele moći će da se pridruže maršu za mir Bosanske asocijacije, koji će se završiti u Srebrenici.

Namera i duh ovog putovanja je da nas podseti na to šta to tinja u srcu Evrope, koja, čini se, nije izvukla pouku, pa se ponovo suočava sa starim duhovima i demonima. Želimo da se podestimo da se nesmemo zavaravati da se ono što se desilo neće i ne može nikada ponoviti, već da je to strašna, sveprisutna mogućnost, ako današnja Evropa, uzdrmana tenzijama, koja mora da učini više da se izbori sa novim formama totalitarističkog terorizma, ne uspe da promeni kvalitet političkoj jedinstva, viziju kojoj teži i da se uzdigne iz pepela.

Ako ostane taoc straha, koji vešto hrane političke snage i beskrupulozni cinici  koji se uzdignu u ovakvim vremenima i koji zagovaraju da je pobednička strategija u borbi protiv terorizma kriminalizovanje čitave populacije, umesto uporne, inteligentne borbe, bez potcenjivanja.

Ako ove podele i slabosti stvore nesklad i praznine one mogu biti popunjenje samo porastom apetita za moći. Ako ostane taoc nacionalnih interesa i ekonomske i finansijske tiranije postaće slaba tačka sveta, umesto kontinenta na kome bi trebalo da se stvori nova šansa za život. Da li verujete da možemo da reagujemo na talas migranata koji beže od rata i siromaštva, podizanjem zidova na prenaseljenoj, pregrejanoj i iscrpljenoj planeti, koja zbog sleposti i pohlepe naše vrste i njenih dominantnih struktura ide ka kolapsu.

Ovo je manifest koji animira novu putanju i pokreće naša stopala, da bi se iz utrobe Evrope rodio evropski san, nova Evropa. Tražimo kontakte i učešće organizacija kako u Italiji, tako i u drugim zemljama, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Da ne samo reima, već i blizinom naših tela, umova i srca pokažemo da je drugaija Evropa moguća i da mnogi od nas već koračaju ka njoj.

Svako ko želi da nam se prikljui na ovom putu i u ovom snu, prema svojim mogučnostima, može da nas kontaktira da bi dobio potrebne informacije.

repubblicanomade@gmail.com

Vidimo se u Trst!

Vidimo se u Sarajevu!

(Traduzione di Jovana Cvetkovič)

Condividi > Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on RedditEmail this to someonePrint this page