Evropski san (prevod na bosanskom)

Ruta 2016 Trst – Sarajevo

Ove godine, kada dođe vrijeme da se ponovo okupimo kao jato i pokrenemo našu malu nomadsku republiku, pješačit ćemo po Balkanu. Naše putovanje započet će u Trstu, ispred Rižarne (mjesta na kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni užasi, klaonice i koncentracioni logor za političke zatvorenike i Jevreje na putu za logore smrti u centralnoj Evropi) i završit će se u Sarajevu, gdje je nastala iskra koja je pokrenula Prvi svjetski rat i koje je stradalo za vrijeme posljednjih ratnih dešavanja na Balkanu.

Šetnja 2016 bit će putovanje sa ciljem da poveže ova dva razorna rata, rođena na našem kontinentu sa najnovijim ratovima koji su se tamo dogodili, da pokažemo da je lahko čuvati ih u tajnosti, kao tamnu stranu evropske duše, ali možda upravo ovi događaji budu predskazatelj onoga što će se na našem kontinentu dešavati u godinama koje dolaze, ukoliko se nešto drastično ne promijeni.

Ovo novo putovanje započet će 5 juni, ali će se učesnici sastati dan ranije u Trstu, na javnom okupljanju prije polaska. Dolazak u Sarajevo planiran je za 4 juli. Nakon nekoliko dana odmora u gradu učesnici koji to žele moći će da se pridruže Maršu mira Bosanske asocijacije, koji će se završiti u Srebrenici.

Namjera i duh ovog putovanja je da nas podsjeti na to šta to tinja u srcu Evrope, koja, čini se, nije izvukla pouku, pa se ponovo suočava sa starim duhovima i demonima. Želimo da se podsjetimo da se ne smijemo zavaravati da se ono što se desilo neće i ne može nikada ponoviti, već da je to strašna, sveprisutna mogućnost, ako današnja Evropa, uzdrmana tenzijama, koja mora da učini više da se izbori sa novim formama totalitarističkog terorizma, ne uspije da promijeni kvalitet političkoj jedinstva, viziju kojoj teži i da se uzdigne iz pepela.

Ako Evropa ostane taoc straha, koji vješto hrane političke snage i beskrupulozni činioci, koji se uzdignu u ovakvim vremenima i koji zagovaraju da je pobjednička strategija u borbi protiv terorizma kriminalizovanje čitave populacije, umjesto uporne, inteligentne borbe, bez potcjenjivanja.

Ako ove podjele i slabosti stvore nesklad i praznine one mogu biti popunjenje samo porastom apetita za moći. Ako ostane taoc nacionalnih interesa i ekonomske i finansijske tiranije postat će slaba tačka svijeta, umjesto kontinenta na kojem bi trebalo da se stvori nova šansa za život. Da li vjerujete da možemo da reagujemo na talas migranata koji bježe od rata i siromaštva, podizanjem zidova na prenaseljenoj, pregrijanoj i iscrpljenoj planeti, koja zbog sljepoće i pohlepe naše vrste i njenih dominantnih struktura ide ka kolapsu.

Ovo je manifest koji animira novu putanju i pokreće naša stopala, da bi se iz utrobe Evrope rodio evropski san, nova Evropa. Tražimo kontakte i učešće organizacija kako u Italiji, tako i u drugim zemljama, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Da ne samo riječima, već i blizinom naših tijela, umova i srca pokažemo da je drugačija Evropa moguća i da mnogi od nas već koračaju ka njoj.

Svako ko želi da nam se priključi na ovom putu i u ovom snu, prema svojim mogućnostima, može da nas kontaktira da bi dobio potrebne informacije.

repubblicanomade@gmail.com

Vidimo se u Trst.

Vidimo se u Sarajevu.

(Traduzione di Alma Džanko)

Condividi > Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on RedditEmail this to someonePrint this page